SitePoint Sponsor

User Tag List

Results 1 to 15 of 15
  1. #1
    SitePoint Member
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Chicago
    Posts
    10
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    system audio lag?

    big problem that started happening a couple days ago and now has gotten incredicly worse.

    whenever i run something that plays sound, like winamp or a videogame, at random times it'll start to lag(dunno if thats the best word to use but..) it feels as if the entire computer freezes for a millisecond at the time, ez to tell since you can see moving the mouse cursor around and it pauses at times when it happens, it barely happens when something non-audio is on, so im guessing bad sound card? some other people told me cpu cuz even when i hit the next button in winamp my cpu monitor jumps to like 25% from 2% then back down, help please?

    ah yes and some sys specs might help :P

    comps about 2 years old right now, pentium 4 2.5 ghz
    512mb pc1200 ram
    radeon 9600se i installed a year ago
    mobo is a hp pavilion 05, chipset Intel845(brookdale)
    and the audio card is an onboard realtek ac97 audio card i guess

  2. #2
    SitePoint Wizard mark_W's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    West Midlands, United Kingdom
    Posts
    2,631
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Something seems to be hogging resources, have you ran anything to check for spyware?

    - Mark

  3. #3
    SitePoint Member
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Chicago
    Posts
    10
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ran spybot, adaware and norton antivirus, only some minor things came up which i got rid of but problem still continued.

  4. #4
    SitePoint Wizard mark_W's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    West Midlands, United Kingdom
    Posts
    2,631
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Any recently installed software on the system or anything......??

    - Mark

  5. #5
    SitePoint Member
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Chicago
    Posts
    10
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    nope. last thing i installed was anarchy online about 2 weeks ago which i've been playing for the past 2 weeks, this just started a couple days ago so i doubt AO is the cause... maybe my sound card or cpu is just crappin' out on me???

  6. #6
    SitePoint Wizard mark_W's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    West Midlands, United Kingdom
    Posts
    2,631
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Well, are there any dodgy looking tasks in task manager when the 'laggin' starts?

    - Mark

  7. #7
    SitePoint Member
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Chicago
    Posts
    10
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Nope. Just a couple of my processes and system processes, but this looks like something important.. I run winamp... and while its playing music its cpu usage jumps up and down dramatically, same with any other media player... like from 2% cpu to up to as high as 50% at times... when i exit winamp the cpu jumps to 100% cpu usage for a sec or two then drops all the way down to a normal idleing cpu around 5-10%... happens with winamp and wmp and realplayer... can a bad sound card cause that to happen?

  8. #8
    SitePoint Wizard mark_W's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    West Midlands, United Kingdom
    Posts
    2,631
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Im not sure about a soundcard causing it, I guess it could do!

  9. #9
    SitePoint Member
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Chicago
    Posts
    10
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I think i need a new card anyways, this AC97 has given me problems before, and I sincerely doubt it supports 5.1 surround sound
    Time to go shoppin' for a new one

  10. #10
    SitePoint Wizard mark_W's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    West Midlands, United Kingdom
    Posts
    2,631
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    LOL....try taking the sound card out and seeing if you get the same task manager readings

    - Mark

  11. #11
    SitePoint Member
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Chicago
    Posts
    10
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    im 80% sure my sound card might be botching things up... so i went out and got a creative sound blaster live for 30 bucks. i hope it fixes my problem. if not then.. oh well ill have a nice new sound card but still a problem i'll have to fix

  12. #12
    SitePoint Wizard mark_W's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    West Midlands, United Kingdom
    Posts
    2,631
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Lol....post how you get on with the new card then!

    - Mark

  13. #13
    SitePoint Member
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Chicago
    Posts
    10
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    problem fixed. new audio card owns. im so happy... so... a crappy onboard sound card can REALLY cause a system to be really choppy and stuff lol...

    ps, anyone out there with the onboard ac97 audio... KILL IT AND KILL IT DED

  14. #14
    SitePoint Wizard mark_W's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    West Midlands, United Kingdom
    Posts
    2,631
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Lol, Glad you got it sorted mate!

    - Mark

  15. #15
    SitePoint Member
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Chicago
    Posts
    10
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    well turns out... my comp like half broke down over the pastcouple days to be honest... getting a new card helped the audio stop lagging.... but system still feels a bit sluggish at times... i can move my mouse across the screen and see it pause some more im at my wits end on how to fix this thing


Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •