SitePoint Sponsor

User Tag List

Results 1 to 13 of 13
  1. #1
    Original Gangster silver trophy Thing's Avatar
    Join Date
    Oct 2000
    Location
    Philadelphia, PA
    Posts
    4,708
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Dryer has three prong plug, but outlet has 4 prongs

    Here's my situation. I just moved in to my new house last week. I went to hook the dryer up and noticed my dryer's power cord has three prongs, but my wall outlet (220) has 4 holes. So I started doing some research.

    Most places state that you can simply buy a 4 prong power cord and replace the power cord on the dryer with the new 4 prong cord. For some reason this just doesn't seem right.

    I would rather buy an adapter that plugs onto the end of my 3 prong converting it to a 4 prong. Do these exist?

    Anyone have any experience with doing this? My last dryer I blew up messing with the wires in the back so I would like to avoid that if possible.



    Oh yeah I'm in America, so if your not and you have weird power disregard this message.

  2. #2
    SitePoint Guru
    Join Date
    Dec 1999
    Location
    Southampton, Hants, UK
    Posts
    672
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    cut the plug off the end of the dryer wire. Trim all the wires back so they're all bare. The take pot shots at poking the different wires into different hole combinations until it works :-)

  3. #3
    Non-Member demosfen's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    This is not a legal advice ---------->
    Posts
    623
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Just don't use the 4th prong [insert scratching head smiley here]

  4. #4
    Original Gangster silver trophy Thing's Avatar
    Join Date
    Oct 2000
    Location
    Philadelphia, PA
    Posts
    4,708
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    The plugs do not match up to the holes correctly.

  5. #5
    Your Lord and Master, Foamy gold trophy Hierophant's Avatar
    Join Date
    Aug 1999
    Location
    Lancaster, Ca. USA
    Posts
    12,305
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Is your dryer 220 electric or 110 electric? If it is 220, you can find an adapter at most appliance stores. If it is 110, call your electrician to install a new plug.
    Wayne Luke
    ------------


  6. #6
    SitePoint Evangelist mdew_junkie's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    USA
    Posts
    449
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Time for the magic hammer to come into play and make the prongs fit!

    But seriously, if the wall socket has four prongs, there's no reason why an adapter wouldn't be available for it. Might not be easy to find though.

  7. #7
    Non-Member jmweb's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Canada
    Posts
    1,481
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by Mongoloid
    The plugs do not match up to the holes correctly.
    drill another hole


  8. #8
    Original Gangster silver trophy Thing's Avatar
    Join Date
    Oct 2000
    Location
    Philadelphia, PA
    Posts
    4,708
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ok I went ahead and bought an entire cord with the 4 prong plug on it. I installed it and everything works fine now. Here's a good wiring diagram if anyone is interested:

    http://www.american-appliance.com/se...dryer_cord.htm

    I learned that the fourth plug is now the new standard, and is just an additional ground for safety. Both the three and four prong dryers are 220 watts.

    Excitement never stops in good ol' Indiana!

  9. #9
    One website at a time mmj's Avatar
    Join Date
    Feb 2001
    Location
    Melbourne Australia
    Posts
    6,282
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by Mongoloid
    I learned that the fourth plug is now the new standard, and is just an additional ground for safety. Both the three and four prong dryers are 220 watts.
    That would be Volts, rather than Watts. It's interesting though, because I was under the impression that North American power was all 110V. Maybe I am mixed up.

    Yikes that looks dangerous! I wouldn't be surprised if that were illegal here. How many Americans are electrocuted by exposed live wires like that?
    [mmj] My magic jigsaw
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    The Bit Depth Blog Twitter Contact me
    Neon Javascript Framework Jokes Android stuff

  10. #10
    SitePoint Zealot DocDave's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Milwaukee, WI, USA
    Posts
    113
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by mmj
    It's interesting though, because I was under the impression that North American power was all 110V. Maybe I am mixed up.
    FYI, Larger appliances use 220VAC to keep the current draw down. If the same appliance was to run on 120VAC it would take way to much current to run.
    .:Blog:.

  11. #11
    Your Lord and Master, Foamy gold trophy Hierophant's Avatar
    Join Date
    Aug 1999
    Location
    Lancaster, Ca. USA
    Posts
    12,305
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by mmj
    How many Americans are electrocuted by exposed live wires like that?
    Doubt it is that many... Unless you live in an area without natural gas, most people use natural gas dryers which only use 110 V. Usually there is a cap that goes over the electrical connections as well.
    Wayne Luke
    ------------


  12. #12
    Original Gangster silver trophy Thing's Avatar
    Join Date
    Oct 2000
    Location
    Philadelphia, PA
    Posts
    4,708
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Amazingly enough they sell a lot of dryers now with NO plugs. You have to go buy the one that fits your socket.

  13. #13
    Your Lord and Master, Foamy gold trophy Hierophant's Avatar
    Join Date
    Aug 1999
    Location
    Lancaster, Ca. USA
    Posts
    12,305
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Anything for a buck... Gas Dryers don't come with the flexible gas line either. When I bought my last clothes washer, one of its "features" was that it included the water lines. I still had to buy new ones because the ones included were cheap things with low burst pressure.

    At least these things can be reused if still in good condition so you don't necessarily have to purchase one. Most people will buy it though because the salesman will tell them they need it.
    Wayne Luke
    ------------



Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •